- 9 februari 2021
- Tips & Tricks
Op 4 manieren uw huis isoleren!
Neem voorgoed afscheid van klappertanden in de winter en overmatig transpireren in de zomer want in 4 stappen heeft u een geheel geïsoleerde woning. Hóé? Dat leest u in dit blogartikel!
Waarom isoleren?
Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte van binnen vast én weert de warmte van buiten juist beter af. Hierdoor blijft de temperatuur in huis altijd comfortabel: in de winter lekker warm en in de zomer aangenaam koel. Daarnaast is een goed geïsoleerde woning beter voor het milieu en dus ook goed voor uw portemonnee, met een goede isolatie wordt namelijk veel minder stroom verspild omdat de woning minder energie nodig heeft om ruimtes te verwarmen- en verkoelen.
Hoe isoleren?
De warmte van uw woning ontsnapt via diverse plekken, zoals: de muren, het dak, de vloer en de ramen. Dit zijn dan ook de plekken die dé goed geïsoleerd moeten worden. Hieronder staat per plek uitgelegd hoe deze geïsoleerd moet worden:
Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en nu zijn voorzien van een spouw. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur van uw woning en deze ruimte moet geïsoleerd worden om warmte tijdens de wintermaanden vast te houden en tijdens de zomermaanden juist buiten te houden. Spouwmuurisolatie wordt vaak aangebracht in de vorm van glaswol. steenwol of bolletjes piepschuim. Deze materialen zijn milieuvriendelijk en gaan maar liefst 75 tot 100 jaar mee.
Goede dakisolatie is cruciaal bij het vasthouden van warmte! De warme lucht van de (vloer)verwarming stijgt namelijk altijd omhoog en dus richting het dak. Een schuin dak kan op twee manieren geïsoleerd worden namelijk: aan de binnenzijde tussen de balken en de dakstructuur of via de buitenzijde op het dakbeschot. Het isoleren van een plat dak kan uitsluitend via de buitenzijde door middel van isolatieplaten.
Vloerisolatie gaat meestal via de kruipruimte, aan de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal geplaatst. Er zijn verschillende materialen die worden gebruikt om de vloer te isoleren, namelijk: thermoskussens, kurk-, hout-, vlas-, EPS, schuim-, glas- of steenwol platen. Is uw kruipruimte te laag? Kies dan voor bodemisolatie, hierbij worden EPS-stukjes in de kruipruimte gespoten. Door een goed geïsoleerde vloer in combinatie met een vloerverwarming heeft u nooit meer last van koude voeten in de winter! Én wist u dat een vloerverwarming tegenwoordig ook kan dienen als koelelement in de zomer? Lees daar hier meer over.
Met name ramen met enkel glas laten veel warmte los en ook veel warmte binnen. Isolatie in de vorm van dubbelglas is van belang om uw wooncomfort te verhogen én daarnaast de stookkosten te verlagen . Kies tegenwoordig voor HR+++ glas, deze glassoort heeft twee gecoate glasplaten met daartussen edelglas. Dit zorgt voor een betere isolatie dan de standaard dubbelglas. Triple glas is ook een optie, deze glassoort bevat zelfs drie gecoate glasplaten en isoleert het best. Bij monumentale woningen of huurhuizen is het vervangen van glas niet altijd mogelijk, kies dan voor isolerende raamfolie of een voorzetraam.
Benieuwd naar meer tips om energie te besparen in huis? Lees dan dit blogartikel: 11 tips om energie te besparen. Succes!