- 24 mei 2021
- Nieuws
Gekkenwerk op de bouw
De drukte op de Nederlandse bouw is in de laatste jaren in een rap tempo toegenomen. Dat is fantastisch want de bouwsector levert een belangrijke bijdrage aan een goed woon-, werk- en leefklimaat in Nederland. Deze drukte kent ook een aantal lastige gevolgen die voor veel bouwbedrijven herkenbaar zijn.
De bouw rukt op
Volgens Hans de Bruin, projectleider Bouwgroep DE Jong, bestaat er in de grote aanvraag aan klussen een tweedeling: aan de ene kant is er veel nieuwbouw en aan de andere kant veel renovatie mede dankzij de corona crisis. Guus Bax van Bax Tegels, PVC & Vloerverwarming kan dit beamen. De bouw rukt de laatste jaren op met veel nieuwbouwprojecten. Daarnaast versterkt de corona crisis de drukte, Guus: “Meer mensen slaan genoodzaakt hun vakanties over en besluiten met dit geld de keuken of badkamer te renoveren.”
“Meer mensen slaan genoodzaakt hun vakantie over
en besluiten met dit geld de keuken of badkamer te renoveren.”
Guus Bax, eigenaar Bax Tegels, PVC & Vloerverwarming
Tekorten vanwege corona crisis
De bouwsector spreekt van veel geluk dat zij in deze crisis veelal door kunnen werken, dit is een groot verschil met de economische crisis van 2008 waarbij de bouwsector hard getroffen werd. Toch heeft de corona crisis ook een aantal lastige gevolgen waaronder tekorten. Martijn Snijder van Snijder Bouw: “Er is een groot tekort aan werklui en teveel werk dat binnenkomt. Daarnaast krijgen bouwbedrijven vanwege de corona crisis te maken met langere levertijd vanuit het buitenland en een stijging in de prijzen van grondstoffen zoals hout en staal. Ondanks de mooie werken is het voor bouwbedrijven hard werken met soms te weinig middelen.”
“Er zijn mooie werken maar het nadeel; de grondstoffen zijn moeilijker verkrijgbaar
en er is een aanzienlijke prijsstijging.”
Martijn Snijder, eigenaar Snijder Bouw
Plezier en frustraties
Enerzijds beleefd de bouw heel veel plezier, mede dankzij de drukte zijn er mooie, uitdagende projecten. Anderzijds ervaren bouwbedrijven frustraties omdat zij projecten niet altijd direct kunnen toezeggen. “Vanuit bouwbedrijven is het van belang om helder en eerlijk te blijven naar alle partijen, je kan niet iets gaan beloven dat je misschien niet na kunt komen”, spreekt Hans de Bruin van Bouwgroep DE Jong.
“Het werk op de bouw is heel mooi. Momenteel is het hard werken, dat kost veel energie. We hoeven ons niet te vervelen.”
Hans de Bruin, projectbegeleider Bouwgroep DE Jong
Bel op tijd!
Door de tijd waarin we nu leven is men gewend aan een ‘vandaag bestellen is morgen in huis’-cultuur maar dat gaat voor de bouw niet op. Ieder project is anders en er moet vaak een heel plan uitgestippeld worden voordat de bouw daadwerkelijk begint. Denk aan het uitwerken van offertes, het bestellen van producten maar ook levertijden en het inplannen van manuren. Guus Bax verzoekt klanten op tijd contact op te nemen zodat belangrijke zaken waaronder een bezoek aan de showroom, het uitwerken van offertes, bestellen van bouwmaterialen en inplannen van manuren tijdig gebeuren. Op het laatste moment bellen voor een klus is momenteel niet meer mogelijk.
“Deze drukte vraagt om een strakke planning, wij verzoeken klanten dan ook om op tijd contact op te nemen om hiermee teleurstellingen uit de weg te gaan.”
Guus Bax, eigenaar Bax Tegels, PVC & Vloerverwarming
Wees flexibel
Binnen de bouwsector merken alle partijen de drukte en dat vraagt niet alleen van de bedrijven maar ook van de klanten de nodige flexibiliteit. Jelmer van der Valk van Constructabouw verzekerd: “Accepteer dat er langere levertijd is, dat er minder mankrachten zijn en geef ons de tijd dan wordt er iets moois en goeds van gemaakt”. Guus Bax is het daarmee eens, en vindt daarnaast dat communicatie key is voor een goed werkend project. Martijn Snijder van Snijderbouw zegt met een knipoog: “Het onmogelijke doen wij direct en wonderen duren iets langer”.