- 18 september 2020
- Tips & Tricks
11 tips om thuis energie te besparen
Dagelijks verbruikt men ontzettend veel energie en dat is nog niet zo gek als u bedenkt welke apparaten energie kosten. Toch is het besparen van energie eenvoudiger dan u wellicht denkt. Wij geven graag u graag een aantal tips waarmee u straks niet alleen energie maar zelfs wat centjes bespaart!
Tip 1: Pas op met sluipverbruik!
Sluipverbruik is een grote boosdoener als het gaat om verspilde energie. Met name oudere opladers hebben nog geen zogeheten stand-by of uit-stand waardoor er veel energie verloren gaat, dit kan gemakkelijk voorkomen worden door de stekker uit het stopcontact te halen zodra uw apparaat volledig opgeladen is.
Tip 2: Groene energie
Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden rondom groene energie, ook bij u thuis! Denk maar eens aan zonnepanelen of een warmtepomp. Dit zijn best grote investeringen maar er wordt ontzettend veel energie bespaart en op den duur kunt u zelf volledig zelfvoorzienend worden.
Tip 3: Voorkom tocht
Een andere boosdoener die makkelijk voorkomen kan worden is tocht. Denk aan openstaande ramen en deuren. Door deze kiertjes komt vaak koude lucht de woning in waardoor het binnen kouder aanvoelt. U bent dan snel geneigd om de verwarming een graadje hoger te zetten, terwijl de daadwerkelijke reden vaak ligt aan tocht. Sluit daarom vooral in de wintermaanden de ramen en zorg ten alle tijden dat dat u de deur goed achter u dichttrekt.
Tip 4: Ga voor A+++
Tegenwoordig zijn vrijwel alle huishoudapparaten verkrijgbaar in de energiezuinige varianten. A+++ is het label van het zuinigste product. De energiezuinige producten zijn vaak iets duurder maar maken echt het verschil in stroomverbruik. A+++ is te herkennen aan de groene kleur op het Europese energielabel.
Tip 5: De koelkast
De koelkast is een van de grotere energieverbruikers in uw woning, daar ontkomt u niet aan. Toch zijn er een aantal manieren om energie te besparen als het gaat om de koelkast. Laat de koelkastdeur bijvoorbeeld nooit ‘even’ openstaan, door de warme lucht die dan binnenkomt moet de koelkast extra hard werken om de temperatuur weer op peil te krijgen. Laat warm eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet hierdoor hoeft de koelkast niet veel energie te verbruiken aan het koelen van (nog) warm eten. En zet tot slot de koelkast niet kouder dan nodig.
Tip 6: Energiezuinig koken
Koken is iets waar we dagelijks mee bezig zijn en waar u toch vrij eenvoudig veel energie kunt besparen. Een aantal tips zijn: de deksel (zoveel mogelijk) op de pan houden zodat de warmte niet verloren gaat, het juiste formaat pan zodat er wederom geen warmte verloren gaat en de afzuigkap tijdig uitzetten.
Tip 7: Efficiënt (af)wassen
Andere grootverbruikers zijn de vaatwasser en de afwasmachine. Een hele belangrijke tip: laat beide apparaten pas draaien zodra ze vol zitten. En gebruik bij beide apparaten zoveel mogelijk de eco-stand. De eco-stand verbruikt namelijk minder water. En wist u dat zowel de vaatwasser als de afwasmachine volledig uitgezet kunnen worden? Handig voor als u een weekendje weg bent of een aantal weken op vakantie gaat.
Tip 8: Waterverbruik verminderen
Een persoon verbruikt gemiddeld 120 liter water per dag, dat is zo’n 12 emmer vol. Dit water gaat onder andere op tijdens het douchen en als drinkwater maar ook tijdens het koken en op het moment dat u het toilet doorspoelt. Waterverbruik verminderen is misschien wel de lastigste van dit rijtje maar toch zijn er een aantal trucjes: een timer zetten zodra u onder de douche stapt en het kookwater hergebruiken als water voor uw bloemen en/of plantjes.
Tip 9: De verwarming
Over het algemeen is vloerverwarming een duurzaam product, toch zijn er nog ook hierbij nog een aantal handigheidjes om energie te besparen. Zet de verwarming uit in ruimtes waar u gemiddeld minder tijd spendeert en houdt de verwarming op een constante temperatuur.
Tip 10: Isoleren
Maak zoveel mogelijk gebruik van dubbelglas, tochtstrips en sluit gordijnen zodat de warmte binnenshuis beter geïsoleerd wordt. Ook het isoleren van daken en spouwmuren is van belang om de warmte binnen te houden en dus energie te besparen.
Tip 11: Verlichting
Het allerbelangrijkste: laat licht nooit onnodig aan staan. Gebruik zoveel mogelijk spaar of led lampen in plaats van gloeilampen, met name in ruimtes waar de lampen wel wat langer aanstaan.