- 4 september 2020
- Tips & Tricks
8 tips voor een opgeruimde keuken
Bordjes die staan blijven, blikjes die over datum zijn en waar moeten we toch met die grote pan heen? Of je nu wel of geen keukenprinses (of prins) bent, de keuken opgeruimd houden blijft een lastige klus. Lees hier 8 tips voor een opgeruimde keuken, want het kan echt!
1. Minimaliseer
Begin met het minimaliseren. Kijk eens kritisch naar uw keuken en bedenk: welke spullen heb ik echt nodig en wat niet? Zo komt het vaak voor dat meer dan de helft van het keukengerei amper tot niet gebruikt wordt. Terwijl deze spullen vaak veel ruimte in beslag nemen en bovenal is het natuurlijk zonde wanneer apparaten weinig gebruikt worden.
2. Glazen potten
Door zoveel mogelijk etenswaren in glazen potten te stoppen zorgt u direct voor een ontzettend overzichtelijk en opgeruimde look in uw keuken. Gebruik de glazen potten vooral voor etenswaren die langer houdbaar zijn, zoals: pasta’s, rijst, nootjes, koekjes, zout, koffie, kruiden en ga zo maar door.
3. Bakjes en vakjes
De lades in de keuken zijn vaak het grootste probleem. Juist omdat het keukengerei dagelijks veel gebruikt wordt ontstaan er rommel lades. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door deze lades in te richten met bakjes en vakjes. Ieder bakje of vakje heeft zijn eigen keukengerei.
4. Gebruik de muren
Maak ook vooral slim gebruik van de muren. Vooral in de kleinere keukens is het optimaal gebruiken van de muren handig. Hang vrij eenvoudig pannen, deksels en mokken op aan de muur.
5. Schoonmaakstation
De keuken altijd maar brandschoon houden is onmogelijk en overbodig! Want tijdens het koken is het helemaal niet erg om hier en daar wat te morsen zolang het maar weer schoongemaakt wordt. Maak daarom, bij voorkeur onder de wasbak, een schoonmaakstation. Zorg dat dit station netjes en overzichtelijk is zodat u het kastje niet iedere keer overhoop hoeft te halen.
6. Schoonmaak schema
Nu we het toch over schoonmaken hebben: een schema! Zoals al eerder aangegeven is de keuken volledig schoonhouden onbegonnen werk. Om het toch zo schoon en netjes mogelijk te houden komt een schoonmaak schema goed van pas. Denk maar eens aan: maandag de tegeltjes, dinsdag het fornuis, woensdag dweilen enzovoorts.
7. De kookboeken
Hoe leuk kookboeken ook zijn; ze nemen vaak ontzettend veel ruimte in de keuken in beslag. Maak daarom met uzelf de afspraak: een plankje voor de boeken. En neem afscheid van de boeken waar geen plek meer voor is. Tip: kopieer gewoon dat ene lekkere recept en verkoop het boek hierna.
8. De regel van twee
En tot slot, de voorraadkast. In de meeste gevallen zit deze kast bomvol. Geheel overbodig want de supermarkt is eigenlijk al een soort grote voorraadkast. Toch kunnen wij het vaak niet laten om wat extra mee naar huis te nemen. De regel van twee komt hierbij goed van pas: zorg ervoor dat u nooit meer dan twee exemplaren per product in huis heeft.
De bovenstaande tips helpen een handje bij de keuken zo opgeruimd mogelijk te houden. Een gedeelde keuken? Deel deze tips vooral ook met anderen, zo wordt er samen voor gezorgd dat de keuken zo netjes mogelijk blijft!